Telefonapp kan motverka höjdrädsla

Människor med rädsla för höga höjder kan få hjälp med att övervinna sin fobi med hjälp av en virtual reality-app och ett par billiga vr-glasögon i kartong. Det framgår av en artikel som publicerades på: kfgo.com den 21 mars 2019. I den hänvisas till en tysk studie där 193 studenter med höjdrädsla, provat appen och uppnått jämförbara resultat som med verklig KBT-terapi. Detta talar för att man kan uppnå framgångsrik fobiträning till en bråkdel av kostnaderna för terapi.

Appen är utformad som ett spel och försätter användaren i en rad utmanande situationer som till exempel kan vara att skruva i en glödlampa stående på en köksstege eller rädda en kattunge från en hög höjd.

Experter som kommer till tals i artikeln tror att den här typen av appar kan komma att användas allt mer i framtiden, men rekommenderar att de används i samråd med tränade terapeuter