Dina hörlurar kan hålla koll på din hälsa

Hörlurar och öronsnäckor med sensorer kan i framtiden bli ett kraftfullt verktyg för att övervaka människors hälsa. Om det kan man läsa i en artikel som publicerades på: spectrum.ieee.org den 21 mars 2019. Där beskrivs många av de funktioner som man i framtiden kan få i sina hörlurar. Vissa av dem finns dock redan på marknaden.

Flera tillverkare berättar om att hörlurar redan om ett par år kan övervaka hjärtslag, känna av när bäraren är stressad och hålla koll på hjärnvågor. Redan idag finns inbyggda algoritmer i vissa hörlurar som kan känna av vilket håll ljud kommer ifrån, för att välja vilken mikrofon som ska användas och vissa är också utrustade med avkänning som gör att man kan reglera dem genom att bara nudda vid dem. Likaså finns även röstigenkänning som funktion på vissa hörlurar. Med tanke på att tekniken redan kommit en bra bit på väg, är steget inte långt till att använd dem även i hälsosyften. Örats beskaffenhet gör det också extra lämpligt för att känna av en mängd signaler från både hjärtat, huden och hjärnan.

I artikeln tar man även upp hur traditionella hörselhjälpmedel även närmar sig mobilmarknaden,  genom att vissa tillverkare redan har utvecklat mobilappar som hör ihop med hjälpmedlen. Vissa tillverkare har även börjat att utrusta sina produkter med avkännare för andra ändamål, som till exempel pulsmätning.