App mot droganvändning kan vinna stort pris

En nya app, från University of Wisconsin, som hjälper användarna att komma till rätta med drogmissbruk, är finalist i en stor tävling där skaparna har möjlighet att vinna 100 000 dollar.

Appen som kallas A-CHESS, erbjuder användarna ett forum där de kan kommunicera med andra drogmissbrukare som håller på att återhämta sig. Den har också en ”panikknapp” som larmar vänner eller familj om personen känner ett starkt behov av att ta ett återfall. Dessutom har den en GPS som ska hjälpa användaren att hålla sig borta från ”riskfyllda” områden som till exempel barer. Spel för att distrahera, meditationsmusik och information om drogmissbruk finns också i appen.

A-CHESS blev utvald till en av sex finalister av 500 sökande till ”Harvard Innovations in American Government program”. En uttagning som får stor nationell uppmärksamhet då myndigheter både på statlig och lokal nivå använder finalisternas idéer för förändringsarbete.

Den stora fördelen med appen i den här typen av behandlingar, har forskarna vid University of Wisconsin kommit fram till, är den stora tillgängligheten både under själva behandlingen och i efterhand när man ska upprätthålla drogfriheten.