Ny lag i Texas blir vändpunkt inom telemedicinen

Texas guvernör Greg Abbott skrev nyligen på en lagändring som gör det lättare för vårdgivare att erbjuda patienter telemedicinska tjänster.

Genom en lagändring kan nu läkare i staten Texas etablera kontakt med patienter som de inte träffat i verkligheten, vilket de tidigare varit tvungna till. Texas var den sista staten i USA som hade detta krav. Det finns dock fortfarande vissa begränsningar kring telefonbaserad läkarvård i Arkansas och Idaho.

Lagändringen gläder framförallt telemedicinföretag som nu kan utveckla sina verksamheter i Texas fullt ut. Företaget ”Teladoc” som varit involverade i en sex år lång juridisk tvist som rör konkurrenslagstiftning, är extra glada över lättnaden i lagen som nu gör att tvisten kan avslutas. Den nya lagen är också positiv för de boende i Texas, särskilt de som bor lantligt. Många av dem har tidigare haft svårt att få tillgång till kvalificerad vård.